ERR(512): User Warning: Could not save log entry in log file: 'log/log20180716app.txt'!
ERR(512): User Warning: Could not save log entry in log file: 'log/log20180716app.txt'!
ERR(512): User Warning: Could not save log entry in log file: 'log/log20180716app.txt'!
Violarea libertatii de exprimare
Petru Frasila

   Petru Frasila s-a implicat activ in realizarea proiectului care a pus bazele "Centrului de Primire a Victimelor Violentei Domestice" de la Piatra Neamt n contributia societatii Radio M Plus a fost substantiala in realizarea proiectului "Ma bucur ca am putut sa contribui la realizarea acestui important proiect si ca eforturile mele sint apreciate"

Petru frasila

Violarea libertatii de exprimare

Violarea libertatii de exprimare#1

 Lămuriri preliminare 

 
Petru Frăsilă, reclamant 
 
Condiţiile generale 
 
După 1990, am trăit sentimentul că ne-am născut din nou şi că puteam să luăm totul de la capăt. Aveam libertatea absolută, care, in extremis (am înţeles asta mai târziu), putea duce la excese. Au apărut publicaţii de tot felul, scriind despre „găini care fătau pui vii”, reviste sexi ori chiar porno, cărţi fără drepturi de autor sau, mai rău, scrise în numele unor autori foarte vânduţi pe atunci (Sandra Brown, de exemplu). 
În acea perioadă – a „tuturor posibilităţilor” – am experimentat  şi eu libertatea de a fi ziarist. În acest context, am avut şansa, printre puţinii din România, sămă exprim prin intermediul primei televiziuni private din Moldova, Tele’M, la Iaşi, apoi la prima televiziune din Piatra Neamţ (Tele’M Piatra Neamţ). Erau vremuri în care subiectele puteau fi abordate total, ceea ce putea induce o lipsă de precauţie vecină cu inconştienţa. Dovadă stau cele 26 de procese cărora, ulterior, a trebuit să le fac faţă. Ne ghida atunci un curaj nebun, cum a fost şi cel al Luciei Ciocîrlan şi a altor ziarişti împreună cu 
care am lucrat la Piatra Neamţ. Ei credeau că, prezentând lucruri nedrepte, le corectau, că schimbau lumea şi aveau o utilitate socială reală. 
Când, la Iaşi – oraş cultural, cu deschideri universitare – au fost prezentate la televiziune cazuri „ferme” (ce vizau chestiuni ce  ţineau de primarul 
Simirad, de exemplu, referitoare la vreun accident – cum a fost cel cu liftul unui bloc de locuinţe – sau la inundaţii, prezentându-se oamenii care ar fi vrut să se intervină mai prompt şi mai eficient), mediatizarea a fost consideratăun demers necesar, de îndreptare a societăţii. De aceea, primarul Simirad a afirmat, în mai multe rânduri, că a fost ţinut sub control de televiziunea Tele’M; cei care nu găseau o soluţie, o rezolvare a problemei lui mergând la 
primărie spuneau „Mă duc la Tele’M!”. Eu, prin emisiunea „Pentru edilii oraşului”, punctam defectele din societate. Acest lucru a funcţionat în Iaşi, într-o societate mai educată şi mai complexă, cu mai multe grupuri de interese, care, cel puţin până în 1996 când am demarat proiectul de la Piatra Neamţ, nu generase baroni locali atât de vizibili. 
Într-o comunitate mai mică şi într-o perioadă ulterioară, aceste date s-au schimbat însă. În intervalul 1996-2000 s-au făcut foarte multe privatizări. Chiar dacă atunci era o guvernare democrată, cu reguli clare pentru privatizări, acestea au ajuns tot pe mâna celor care acumulaseră deja „osânză”, făcând tranzacţii cu banii plimbaţi în sacoşă de tipul contrabandei cu alcool, zahăr, petrol, rulmenţi, cherestea sau prin firme căpuşă. Cu cât oraşul este mai mic, cum e cazul la Piatra Neamţ, cu atât vizibilitatea unui baron local este mai accentuată. Practic, în oraşele mai mari oamenii se pierd mai lesne în mulţime  şi nu sunt văzuţi atât de uşor cei care acumulează şi vor să domine. În Piatra Neamţ existau vreo două-trei persoane care au condus (şi conduc  şi acum) tot ce înseamnă mecanism comercial, economic, politic, de împroprietărire, de folosire a banului public, de repartizare a lucrărilor de construcţii, de înfăptuire a dreptăţii. Toate acestea au început să se impună foarte serios în guvernarea 2000-2004. PSD a pierdut (pentru atâţia ani) şansa de a se mai întoarce din nou la putere pentru că a permis dezvoltarea mecanismelor de generare a baronilor locali. Probabil, aceştia aveau şi ei obligaţia 
să rezolve nişte probleme de partid cu sumele obţinute, să mai împartă cu şefii, dar le rămânea deschisă calea pentru grija de a pune mâna pe tot ce se putea obţine din privatizări, prin contracte, prin cumpărări şi vânzări de terenuri, prin sisteme bine puse la punct ce căpuşau tot ce a însemnat avuţie publică. Guvernarea din perioada 2000-2004 a devenit o „faţă” a României tocmai pentru că au ieşit în evidenţă aceşti baroni locali.
 

CARTILE MELE

Violarea libertatii de exprimare

Violarea libertatii de exprimare

 Lămuriri preliminare    Petru Frăsilă, reclamant    Condiţiile generale    După (...)

Galeria cu Oglinzi

Galeria cu Oglinzi

 RAME AFECTIVE PENTRU NIȘTE CĂLĂTORI PE VEȘNIC DRUM      "În acest nou volum al (...)

Life on a chess board

Life on a chess board

Lansarea oficiala a cartii "Viata pe tabla de sah" va avea loc in data de 15 ianuarie 2013 la ora 17:00. Eveniment (...)

Viata pe tabla de sah

Viata pe tabla de sah

 UN MEMORALIST AUTENTIC  PE O “TABLĂ DE ŞAH”A VIEŢII*     De cele mai multe ori, (...)

De la om la om

De la om la om

  DON PEDRO ŞI MORILE DE IMAGINE Neobosit, chiar enervant de energic pentru unii, prizonierul unui temperament (...)

Webdesign by